Actualitat

Inauguració de la Capella de Vall de Maria

Data de publicació: 20 de Juny de 2008

El diumenge 19 de juny de 2008, el Taller d’Història de Maçanet de la Selva, en estreta col•laboració amb la Delegació a Girona del Departament de Cultura de la Generalitat, va organitzar un important esdeveniment per a celebrar la inauguració de la Capella de Vall de Maria. La Capella del que va ser Monestir de Santa Maria de Vall de Maria entre els segles XII i XVI, ja totalment rehabilitada, està en condicions de rebre visites o d’acollir-hi reunions i altres actes culturals.

L’acte va tenir lloc en diverses fases des de les onze del matí fins a quarts de vuit del vespre. L’acte inaugural va constar d’una conferència a cura del soci del Taller i membre de la seva Junta, Antoni Cruzado sobre la història i vida del Convent des de la seva creació fins a que va ser integrat al Convent de Sant Daniel a Girona. L’orador va posar de relleu la importància d’aquella comunitat de monges de l’Orde del Cister, primera a establir-se en tota la Península Ibèrica. Un fet inusual va ser l’assistència de tres monges, una que representava la comunitat benedictina del Monestir de Sant Daniel i dues de la comunitat cistercenca del Monestir de Valldonzella. Aquestes presències varen donar un caire emotiu a la cerimònia doncs representaven la continuïtat de la Comunitat de Vall de Maria, extingida formalment fa més de quatre segles.

A continuació, el President del Taller d’Història, Juli Campeny va agrair la col•laboració dels propietaris de la finca que, en tot moment, han facilitat les tasques de rehabilitació endegades pel Taller d’Història, de les nombroses persones i empreses que han fet possible que la Capella adquirís l’aspecte actual així com del Departament de Cultura i tots els seus responsables i funcionaris que en els darrers anys han permès al Taller dur a terme la seva missió de recuperació del patrimoni històric i cultural de Maçanet de la Selva. L’Alcalde de Maçanet de la Selva i soci del Taller, Alfons Soms, va posar de relleu la importància de la tasca que el Taller d’Història ha dut a terme en la recuperació del patrimoni maçanetenc.

El Conseller de Cultura de la Generalitat, Joan Manuel Tresserras també va glosar la tasca del Taller d’Història, entitat cultural que ha fet possible la recuperació de la Capella amb la participació altruista dels seus socis i amics, de manera molt diferent de com s’acostumen a dur a terme aquestes obres. També va emprar el moment propici per a remarcar la feina feta pels delegats territorials del Departament i els seus funcionaris rarament destacada en aquests actes.

Tot i que la Capella no pot ser considerada com a lloc de culte, el rector de Maçanet de la Selva, Joan Mª Amich i Amat, va fer una missa a la qual hi van col•laborar el Cor Parroquial i una de les monges presents.

Cal destacar que durant tot l’acte hi va haver un nombre elevat de persones que no varen poder ser encabides en la Capella i la seva porxada i que van haver de seguir els actes mitjançant una pantalla de vídeo que va ser habilitada a l’exterior. Totes aquestes persones van participar del piscolabis i copa de cava que els va ser oferta en acabar l’acte del matí.

A les sis de la tarda el quartet de corda Grupetto va donar un concert de música barroca i popular a una Capella gaire bé plena tot i que amb mes comoditat que durant la cerimònia matinal.

Últimes notícies

TALLER D'HISTÒRIA DE MAÇANET DE LA SELVA
C/ Dolors nº 2
17412 Maçanet de la Selva (Girona)
T. (+34) 685 484 098
info@tallerhistoriamassanet.cat