Actualitat

Visita a Malta i Gozo

Data de publicació: 5 d'Octubre de 2009

Del 26 al 29 de setembre passat, un grup de socis i amics del Taller van fer una visita a Malta. Es aquest un estat independent, el més petit de la Unió Europea format per tres petites illes, Malta, Gozo i Manoel, situades al bell mig de la Mediterrània, a uns 90 km al sud de Sicília, i a uns 350 km de Tunísia o Líbia, al nord d’Àfrica.
Els visitants van ser conduïts per un autocar que bé se’n podria dir que era un clàssic, des de l’aeroport de Luqa a La Valleta, després de fer un tom per algunes de les zones més turístiques de la capital que va ser fundada per l’ordre dels cavallers de Malta, famosos per les seves creuades a Jerusalem. El viatge, que havia estat planejat per a poder veure alguns dels monuments històrics més interessants, es va veure trasbalsat pels horaris una mica sui generis dels maltesos que no obren el diumenge ni els quioscos de diaris.
Tot i això, els nostres amics van poder veure les restes megalítiques dels primers pobladors de les illes, com les de l’Hypogeum, així com el laberint de dàrsenes I petites illes del port de La Valletta, una magnifica extensió d’aigua que rodeja la ciutat totalment i la feia inexpugnable en les nombroses batalles que van produïr-s’hi en segles passats. Per alguna raó, la ciutat es troba totalment amurallada. Una visita a Mdina i Rabat els va permetre conèixer una de les ciutats medievals més interessants de la Mediterrània que havia estat la capital de l’illa. Malhauradament tot era tancat i no van poder tastar le coques de xocolata típiques d’aquell lloc.
L’illa de Gozzo és una joia monumental. S’hi va amb uns ferries que et deixen al port de Ghajnsielem, petita ciutat protegida pel Fort de Chambray, una ciutadella que només va ser utilitzada contra els francesos al segle XVIII. Tot el recorregut per aquesta illa és farcit de roques amb animals fòssils de tota mena, testimoni de la rica fauna que va haver en altres temps geològics.
Entre les activitats programades, els nostres amics van visitar el famós Hypogeum, una sèrie de vestíbuls, cambres i passadissos excavats a la roca amb més de 500 m2. Les cambres excavades tenen mides differents i acabaments diferents segons l'època en que van ser excavades entre els anys (3600-2500 aC). La cambra més profunda es troba a més de 10 m per sota del nivell del carrer. Com que només es permet l’entrada de deu persones cada hora, la visita dels nostres amics va ser tot un exercici de planificació. Però s’ho valia.
Alguns van quedar amb ganes de tornar-hi!

Últimes notícies

TALLER D'HISTÒRIA DE MAÇANET DE LA SELVA
C/ Dolors nº 2
17412 Maçanet de la Selva (Girona)
T. (+34) 685 484 098
info@tallerhistoriamassanet.cat